Ardbeg marinerad kossa med vittryffelmajonäs

Välj en passande bit av en kossa. Oxfilé om du vill spendera eller fina grytbitar om det passar bättre. Huvudsaken är att det är ett ”rent” kött utan senor eller sånt.

Skär i kuber. Marinera i rökig whisky ( jag använde en Ardbeg), citrontimjan, rapsolja och mald svartpeppar.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/657/36826137/files/2015/01/img_2288.jpg

Skär till potatis i smala strimlor. Fritera en gång.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/657/36826137/files/2015/01/img_2295.jpg

Gör tryffelmajonäs.

Blanda 2 äggulor, 1 msk dijonsenap och 1 msk vitvinsvinäger. Droppa i rapsolja (eller solros eller någon annan smaklös olja). Vispa kraftigt. Jag rekommenderar en Bamix eller blåsor i händerna och kramp i armarna.

Nu finns igen två vägar att gå. Billiga varianten är att ersätta en del av oljan med tryffelolja. Dyra är att finriva tryffel och blanda i.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Tips! En normal äggula väger ungefär 20 g. Tekniskt sett så sväljer 20 g äggula 100 g olja. Men jag tänker inte skriva hur mycket jag använde för du vet själv om du gillar lös eller hård majonäs.

Tips! Om man har en Bamix så kan man istället för 2 äggulor använda 1 helt ägg. Funkar med största sannolikhet inte utan Bamix, har dock inte haft Hulken att laga majonäs…

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/657/36826137/files/2015/01/img_6898.jpg

Stek på köttet.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/657/36826137/files/2015/01/img_2290.jpg

Lägg det till sidan för att vila. Gärna i folie.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/657/36826137/files/2015/01/img_2291.jpg

Häll lite vatten i stekpannan och koka lite hastigt.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/657/36826137/files/2015/01/img_2292.jpg

Vispa ur stekpannan och häll i vin.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/657/36826137/files/2015/01/img_2294.jpg

Sila av och reducera.

Fritera pommes frites igen.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/657/36826137/files/2015/01/img_2297.jpg

Skär upp köttet och placera allt på tallrik.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/657/36826137/files/2015/01/img_2298.jpg

Servera skysåsen i små skålar bredvid.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/657/36826137/files/2015/01/img_2299.jpg

Om man inte gillar rått kött så är det okej att steka det några sekunder till. Men snälla förstör inte kött genom att elda upp köttfibrerna…

Och ha ett gott vin till.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/657/36826137/files/2015/01/img_2300.jpg

Annonser

One thought on “Ardbeg marinerad kossa med vittryffelmajonäs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s