Bläckfisk med potatis och morot – Octopus with potato and carrot

Börja med att hitta en fin bläckfisk eller två. Och nu pratar vi octopus. Inte squid. Det finns andra recept i denna blogg för den sorten. Tyvärr heter båda sorter samma sak på svenskaspråket…

Ta en vitlök och skala och skiva.

Lägg vitlöken i en kastrull med ca 0,5 dl olivolja, ca 50 cm persiljestjälk och lite chili.

Nu är det bra om man har ordentligt med olivolja hemma. Tur i oturen så hade jag olja med chili i som funkade fint denna gång…

Fräs upp så att allt blir mjukt men inte mer.

Lägg ner bläckfisken i ca 15-20 minuter med locket på! Låt det bara sjuda lite lätt.

Och nej, lägg inte i någon vätska annat än oljan. Bläckfisken kommer att släppa all vätska så det löser sig bra.

Ta upp bläckfisken när den går att sticka i med en gaffel.

Skär i portionsbitar.

Huvudet är uppe till vänster. Det enda som skall bort därifrån är ögonen.

Mellan huvudet och tentaklerna (det som på bilden ovan ser ut som ett svart öga) finns munnen (känns som en näbb) den lilla biten skall kastas.

Resten skivas och äts.

Gör julienne av morot. Mitt fusktips som är nödvändigt när man är så darrhänt som mig är att först köra bitarna på mandolin och sedan skära dem tunt till tändsticksstorlek. Sparar lite blod och några fingrar.

Koka hastigt upp i saltat vatten. Kyl sedan av så de fortfarande är lite krispiga.

Skala och skiva potatis.

Skiva i lika stora skivor.

Lägg potatisen i buljongen som blivit kvar från bläckfiskkoket. Koka (sjud) precis mjuk.

Hacka paprika, tomat och resterna av tillverkningen av morotsjulienne.

Lägg i kastrull och hetta upp med tomatpuré, vin (vilken sort som helst), vit balsamvinäger, salt och peppar.

Mixa sedan tomatröran. Kör den igenom en sil.

Droppa ut persiljeolja på en tallrik och lägg ut morot och potatis.

Lägg sedan ut tomatsåsen och bläckfisken. Garnera med strimlad bladpersilja och t.ex. salladsblommor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s