Stekt lax med hollandaisesås – Hollandaise sause

Hollandaisesås. Gott gott och går att göra med vitvin istället för citron om allergin sätter till.

Smält 100 g smör. Dra kastrullen åt sidan och låt proteinet sjunka till botten.

Vispa samman 2 äggulor och 1 msk vittvin, helst över vattenbad, men är man wild and crazy kan det fungera på låg värme i en rejäl kastrull också. Vispa tills blandningen  blivit tjock.

Ta kastrullen ur vattenbadet eller stäng av spisen. Vispa ner det smälta smöret, lite i taget, i äggblandningen. Var noga med att inte få med bottenskiktet.

Salta och peppra. Tillsätt saften av en halv citron och lite, lite cayennepeppar.

Servera genast eller kyl och värm i vattenbad precis före servering.

  • – –

Melt 100 grams of butter. Set pan aside and allow the protein to settle (to the bottom).
Whisk together 2 egg yolks and 1 tablespoon white wine, preferably over water, but if one is wild and crazy, it can work on low heat in a good pan as well. Beat until the mixture has become thick.
Remove the pan from the water bath or turn off the stove. Whisk in the melted butter, a little at a time. Be careful not to get to the bottom layer.
Add salt and pepper. Add the juice of half a lemon and a tiny bit of cayenne pepper.
Serve immediately or cool and heat over water bath just before serving.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s